Wednesday, 14 March 2012

Jangan Bunuh Bahasa Malaysia

Posted by mibi

                                                                                                                                            

Assalamualaikum,hey you all sihat x?soalan wajib kowt..so,sihat kan klu x sihat buat2 sihat je la ea..HAHA tapi bila follow blog ni mst ceria je kan ;D.Oke arini nak kongsi cter sikit pasal bahasa kita.seperti kamu semua tau bhs kebangsaan kita iaitu bahasa melayu sekarang da tenggelam mcm da nak karam je.Yela sebab bahasa ibunda kita makin lama makin hilang keasliannya.



Selalunya bhs ni jd rosak bila dalam khidmat pesanan ringkas..ceyh nak lebih singkat lg SMS laa..dh nme pon khidmat pesanan ringkas,of course la ada ayat short form kan..mmg x dpt dinafikan entry ni pon byk short form tapi2 x de la smpai short form 2 smpai buat kte pning mmikirkan ape bnde alah tu..hahaha..emm satu lagi yang selalunya jadi kebiasaan kat Malaysia ni ialah BM+BI..kalau ckp BM ,BM je la..tak yah la nak rojakkan bahasa tu.. p/s:saya pun selalu juga  wat mcm tu..hehehe

ini adalah contoh contoh rosaknya Bahasa Melayu..dunia je berubah Bahasa Malaysia kena la jugak berubah: 



 

 

 

 

 

 

Haih agak pening dan pelik jgk la sbb ada sesetengah orang zaman sekarang ni gnekan short form tu melebih2 plk mcm hiperbola..Untuk kepastian cer tgk video kt bwh ni..;p

so,you all can make the conclusion right..papepon video ni mmg terbaikk !
eh ! it supposed to be 'nya' laa..HAHA (BM+BI)
Anwar Hadi  the best ;D

 
Natijahnya di sini ingin saya sampaikan pada anda semua.
#Gunakanlah bahasa kebangsaan kita dengan betul ye#
#kalau kita yang tak gunakan Bahasa Malaysia siapa lagi#

p/s:entry ni untuk suka suki saje

 ~sukanyabiladiaceria~
 written by: SNA=D

0 comments: