Saturday 5 May 2012

ISU KOD 'E' DALAM RAMUAN MAKANAN DAN MINUMAN...!!!

Posted by mibi


Assalamualaikum..lama rasanya tak update..kamu semua sihat??apa sakit mata !! tak pa masa baca entry ni konfim mata tak sakit..hahaha..kay entry minggu ni sentuh soal pemakanan..tapi pernahkah kamu semua terpikir di sebalik pembuatan makanan ?? asal sedap je makan.
ISU KOD 'E' DALAM RAMUAN MAKANAN DAN MINUMAN...!!! 
pernah dengar ?? bagi yg tak pernah anda telah datang tepat pada masanya..mari suruh blogg ni bercerita..


Pernah tak dapat post atau info tentang kod E yang haram di mana2 seprti Facebook, Blog dan sebagainya..??? Disini saya ada dapatkan satu penjelasan dari Facebook SAHABAT HALAL JAKIM
.

So harap artikel ini membantu.. amat panjang.. so ambil masa yek baca semua.. ILMU NI..!!! 

Ramai yg bertanya..Mengapa produk makanan yg ada kod E seperti e471 dan e476 tetapi mempunyai logo halal Malaysia?

Penjelasan :

Bahan campuran makanan yang dikatakan dari lemak babi ber kod ‘E’, pernah menjadi isu pada tahun 2007 yang lalu dan masih tersebar hingga ke hari ini..

Ianya bermula dari tersebarnya email yang kononnya dari Dr. M. Anjad Khan iaitu rakan kepada Syeikh Sahib, seorang pegawai di Badan Pengawasan Ubat & Makanan (POM) di Pegal, Perancis yang membuat kajian ke atas bahan campuran makanan ber kod ‘E’ itu.


Dibawah ini terdapat senarai ‘E-Codes‘ yang dikatakan mempunyai campuran lemak babi.

E100, E110, E120, E140, E141, E153, E160, E161, E210, E213, E214, E216, E234, E252, E270, E280, E300, E301, E325, E326, E327, E334, E335, E336, E337, E422, E430, E431, E432, E433, E434, E435, E436, E440, E441, E470, E471, E472, E473, E474, E475, E476, E477, E478, E481, E482, E483, E491, E492, E493, E494, E495, E542, E570, E572, E631, E635, E904, E920

Kod-kod E seperti yang disenaraikan, merupakan kod-kod yang digunakan di Europe. Ia terdiri daripada emulsifier, bahan pengawet, pewarna dan lain-lain. Ia boleh dibahagikan kepada dua. Satu kumpulan diketegorikan sebagai tidak kritikal dan sebahagian dikelompokkan sebagai kritikal. bahan-bahan yang tidak kritikal merupakan dari sumber chemical dan tumbuh-tumbuhan. contonya adalah seperti berikut:

Bahan pewarna E100: merupakan dari sumber tumbuhan.
Tidak Kritikal

E110: dari sumber chemical


E120: dari sumber serangga


E140: dari sumber tumbuhan


E141: dari sumber tumbuhan Bahan pengawet


E210: benzoic acid dari sumber tumbuhan dan chemical.


E213: calcium benzoate; dari sumber tumbuhan dan chemical.


E214: Ethyl 4-hydroxybenzoate; dari sumber tumbuhan dan chemical.


E216: Propyl 4- hydroxybenzoate; dari sumber tumbuhan dan chemical.


E234: Nisin; dari sumber microbe.


E280: Propionic Acid dari sumber chemical.

Kumpulan yang kedua merupakan bahan-bahan yang kritikal. ia berkemungkinan dari sumber yang tidak halal. ia perlu dikaji sumber asalnya. contohnya adalah seperti berikut:

E153: carbon black(Bahan pewarna).. Ia berkemungkinan dari sumber haiwan
Kritikal


E422: Lecithin. Ia berkemungkinan dari sumber haiwan.


E432: polysorbate 20. Ia berkemungkinan dari sumber haiwan.


E433: polysorbate 80. Ia berkemungkinan dari sumber haiwan.


E434: polysorbate 40. Ia berkemungkinan dari sumber haiwan.


E435: polysorbate 60. Ia berkemungkinan dari sumber haiwan.


E436: polysorbate 65. Ia berkemungkinan dari sumber haiwan.


E470: Ia berkemungkinan dari sumber haiwan.




E471: Ia berkemungkinan dari sumber haiwan.


E472: Ia berkemungkinan dari sumber haiwan.


E473: Ia berkemungkinan dari sumber haiwan.


E474: Ia berkemungkinan dari sumber haiwan.


E475: Ia berkemungkinan dari sumber haiwan.

E476: Ia berkemungkinan dari sumber haiwan.


 perrghh!! banyak ilmu kita dapat hari ni kan..hope kamu semua sampaikan ,share ataupun apa apa saja la asalkan sampai kepada masyarakat Islam di luar sana..Yang paling penting Pastikan Ada Logo Halal Malaysia... Semak Direktori halal atau minta sijil halal dari pengeluar/pengedar.
 p/s:Kesimpulannya, umat Islam perlulah berilmu agar kita tak mudah diperdaya dan “dipermainkan” oleh pihak-pihak berkepentingan.

Waallahu'alam
sukanyabiladiaceria





0 comments: