Saturday, 21 April 2012

Kebaikan maggi ??

Posted by mibi





Assalamualaikum..hai semua apa khabar??dah makan..apa!! nak makan maggi..jap,sblm makan maggi tu pinjam masa  kamu semua..3 minit je..lepas tu saya pulangkan la balik..
kay,mmg x dinafikan maggi adalah makanan segera or fast food la. cepat , pantas ,mudah ,murah dan mengenyangkan..rasanya semua makanan fast food ini ada byk  keburukkan dari kebaikan kan??of course la.
p/s:bukan maggi je semua makanan fast food la ada keburukanya

kebaikan maggi

-mudah
-sedap
-tak payah guna dapur gas
-perut takkan lapar sampai pagi esok
-tak perlu spatula
-tak payah malu bila nak masakkan untuk member sebab rasa maggi sama saja
-senang dibawa


keburukan maggi

-kesihatan of  course!
-ingatan
-boleh dapat kanser
-darah tinggi sebab kandungan garam yang tinggi
-boleh pening sebab adanya MSG
-boleh tumbuh jerawat dekat sekeliling mulut jika anda tak mencuci mulut selepas makan, 
kerana maggi mengandungi minyak.(lebih-lebih lagi tom yam) 



mak aihhhh...banyaknya keburukkannya? 
huhu...saje je letak tajuk kebaikan..hahahaha... 
tak pe lah kan ..blog saya kan ? Ngeeeee 
tapi betul ke ape yang terdapat dalam article ni? 
macam tak masuk akal pun ade ... 

ada racun serangga? bahan pencuci? 
cecair dalam kanta sentuh? ...homai..homaiii...yang ni lagi terOk ..cecair dalam pemetik api ? 
mak aih...kalau sebahaya ni kenapa  tak haramkan penjualan meggi? ni yg pelik
takkn diorang tutup mata je? 

#pilihan di tangan anda..anda mampu mengubahnya


Jadi kurangkanlah makan mee segera, walaupun murah dan menjimatkan ianya membahayakan kesihatan. Malah, lebih banyak kos yang diperlukan untuk melakukan rawatan kalau kesihatan kita terjejas..

~sukanyabiladiaceria~


0 comments: